Categories: NYHETER

Programmet till höstens Monsters of Film släppt!

Snart brakar helvetet lös i huvudstan. Nu har genrefilmfestivalen Monsters of Film släppt höstens program. Och precis som tidigare bjuds det på godis för de flesta smaker och böjelser, som nyrestaurerade versionen av Motorsågsmassakern.

Den 8 oktober slår Monsters of Film upp sina portar för höstens genrefilmfestival i Stockholm. Mer späckat än någonsin kommer det att bjudas på film från fjorton länder där vi får hoppa mellan allt från skrämmande nöjesfält, varulvar på ålderdomshem, muterade bävrar till nazizombier och mystiska samurajer. Totalt rör det sig om hela 31 filmer som ni kan läsa mer om här.

Förutom film blir det som traditionen påbjuder även tid för samtal och reflektion där man bland annat under ett panelsamtal med Herman Geijer, Sara Bergmark Elfgren, Mats Strandberg och Julia Skott kommer att diskutera den kommande zombieapokalypsen. Diskussionen avrundas med visningar av Tommy Wirkolas uppföljare till nazizombieslaktaräventyret Död Snö och George A Romero-dokumentären Birth of the Living Dead.

Även detta år kommer man att uppmärksamma kvinnliga genrefilmskapare med såväl kortfilmer som långfilmer, bland annat Midnight Swim som ni kan läsa mer om här nedan. En annan rolig grej är att man kommer att visa ett antal svenska filmer i närvaro av filmskaparna. Titlarna på dessa är American Burger, Faust 2.0 och Merum Imperium. Först ut på festivalen blir Kevin Smiths nya film Tusk om en amerikansk podcast-stjärna som ger sig in i de kanadensiska skogarna för att intervjua en gammal sjöfarare med ett fantastiskt (och mörkt) förflutet.

Men trots alla godbitar i programmet så är ändå den absoluta höjdpunkten visningen av den nyrestaurerade utgåvan av vår älskade Motorsågsmassakern som bekant firar 40 år i år. Filmen kommer att visas med en introduktion från Studio S Entertainment och klipp från det klassiska Studio S-programmet. En härlig nostalgitripp av rent kosmiska proportioner som ingen vill missa som ni hör. Inte ens Rysarnytt-vännen Jan-Erik Wikström (FP) som på en knastrig telefonlinje säger i någon form av barnsligt exalterat lyckorus att han har filat på ett nytt och omarbetat förslag från den så kallade videogramutredningen från 1981 som han ska presentera under visningen om Stefan Löfven hunnit lyckats bilda en handlingskraftig regering.

Här ett litet axplock ur höstens MOF-program:

Open Windows (Nacho Vigalondo)
”Nick vinner en träff med sin drömskådespelerska Jill Goddard och befinner sig på plats i Austin, spänd av förväntan. Men i sista stund ställs allt in och besvikelsen är ett faktum. Det är då Chord dyker upp på Nicks laptop och erbjuder en högst märklig och personlig upplevelse med Goddard. Nick dras in i en mardrömslik katt och råtta-lek och allt spelas upp i realtid på ett ultra-voyeuristiskt maner. Allt Nick ser på sin laptop, ser vi!

Birth of the Living Dead (Rob Kuhns)
”Det har skrivits hyllmeter om hur inflytelserik George A. Romero och Night of the Living Dead var för skräckgenren. Det finns även åtskilliga dokumentärer. Men i denna helt nya och minst sagt djupgående dokumentär följer vi med på resan från starten då Romero och hans kamrater på reklambyrån Latent Image beslutar sig för att göra en liten independentfilm som skulle skaka om skräckfilmsvärlden, skapa en helt ny genre och slutligen komma att hyllas som ett mästerverk”.

Starry Eyes (Kevin Kölsch, Dennis Widmyer)
”Sarah – ett talangfullt och ungt stjärnskott kämpar hårt för att ta sig in i Hollywood. En dag får hon ett erbjudande av filmbolaget Astraeus Pictures som hon inte kan tacka nej till: en roll i skräckfilmen ”The Silver Scream” med löfte om att hon kommer att bli känd över en natt. Enda haken är att hon först måste hon ingå ett dödligt avtal i utbyte”.

Midnight Swim (Sarah Adina Smith)
”Spirit Lake sägs vara bottenlös. Ingen forskare har lyckats hitta botten, men många har försökt. När Amelia Brooks plötsligt försvinner, efter ett djupdykningsförsök i sjön, samlas hennes tre döttrar i familjehemmet för att ta reda på vad som egentligen hänt. Sakta men säkert dras de in i sjöns historia, en efter en”.

The Devils Hand (Christian E Christiansen)
”Enligt en profetia i den lilla amishbyn New Bethlehem har Djävulen möjlighet att besitta en flickas själ på hennes 18-årsdag. När den dagen närmar sig för några av byns flickor börjar dessa mystiskt försvinna en efter en. Tillsammans måste de nu kämpa för sin överlevnad. Men är det en galen mördare i byn, någon från byrådet som vill rädda deras samhälle eller håller den fruktansvärda profetian på att bli verklighet?”

The Scribbler (John Suits)
”Suki lider av multipel personlighetsstöring. Efter sin senaste kollaps flyttar hon in på ett trygghetsboende för nyutsläppta mentalpatienter, med en ny behandlingsmetod i bagaget – ’The Siamese Burn’ – en apparat designad för att eliminera oönskade inneboende identiteter. Men varje gång Suki använder maskinen får hon mystiska blackouts och maskinen förändrar både henne och världen omkring henne till oigenkännlighet. Och till råga på allt börjar de boende i huset dö i en rasande fart”.

Rysarnytt

Recent Posts

Rysarnytts årsbästalista – de 10 bästa skräckfilmerna 2024

Det har blivit dags att sammanfatta årets skräckfilmssläpp och se vad som fastnade i hjärnbarken.…

3 månader ago

Recension av John Carpenters Lost Themes 4: Noir

Då var det dags igen. Mäster Carpenter har släppt ytterligare ett album i sin albumserie…

11 månader ago

Ny Horror Haiku på häxtema

Det var en herrans massa år sedan det publicerades någon ny horror haiku här på…

11 månader ago

Goldies from Cultpix: Prisoner of Paradise (1980)

Tror inte vi har recenserat något från strömningstjänsten Cultpix här tidigare på Rysarnytt. Åtminstone inte…

1 år ago

ChatGPT:s 10 bästa vinterskräckfilmer

Vad händer när man tar hjälp av AI för att göra en vinterskräcktopplista? Man får…

1 år ago

Favoritscener: Attacken från mekaniska dockan i Deep Red

II Maestro Dario Argento bjussar ju som alla vet på så många ljuvliga delikatesser att…

1 år ago